Tatuerings processen

Hej och god morgon allihopa! 
Tatueringen är läkt och jag får äntligen börja träna som vanligt! Har varit tvungen att hålla mig borta från träning ett tag nu efter de två sittningarna med tatueringen. I och med det tänkte jag skriva ett inlägg om just tatueringens läkningsprocess och hur det gick till, tänkte att det säkert finns någon där ute som funderar eller själv tänker gadda sig. Så jag tar upp det viktigaste enligt mig. Jag gjorde min tatuering i Västerås hos en kille som heter Philip, studion heter Anvil Tattoo Parlour och ligger på Emausgatan. 
 
 
Smärta?
Många är ju rädda för att det ska göra ont, oftast gör det just det men det beror helt på vilken sorts person du är. Jag fick inte särsklit ont, blev själv lika förvånad som de andra på studion att jag klarade av att ligga där i 5 timmar per sittning och göra en så stor första tatuering. Jag är inte så stor och har rätt smala armar så man räknade ju med att det skulle göra ont, speciellt på skulderbladen men det verkar som att just jag är rätt smärttålig när det gäller nålar vilket är helt olika mellan olika individer. Så du kan få riktigt ont, men det kan även inte alls vara så farligt. 
 
Var det gör mest ont någonstans? På mig gjorde det mest ont på skuldrorna och vid nacken/ryggraden samt vid armbågen. Där man har minst fett brukar det göra ondast, exempel på ställen som brukar göra ont är just ryggraden, skulderbladen, revbenen med mera. 
 
Kostnad?
Hur mycket en tatuering kostar beror på var du gör tatueringen och hur stor samt hur avancerad den är. Min tatuering är rätt stor, går ju från armbågarna upp till skulderbladen sedan över ryggen och ut på andra armen, så den går över hela skulderbladen/ryggen. Min tatuering var också lite avancerad att få passform på, att den ska se bra ut även om jag har armarna ner eller upp. Han skissade även tatueringen själv, så det är bara jag som kommer ha just den. Så min tatuering kostade mig 8000 kr, sedan tillkommer flera tuber med Bepanthen (salva som du smörjer in den med) men även resan fram och tillbaka ett par gånger. Även en hudvänlig tejp och plastfolie ska man inskaffa. Kolla olika studios och fråga om timpris, eller om ni kan göra upp ett fast pris. Men ta ett bra ställe, med en bra tatuerare och betalar hellre mer för en riktigt bra tatuering för du kommer få dras med den resten av ditt liv. 
 
Plasten?
Direkt när tatueringen är klar så tvättar tatueraren den lite lätt och plastar in den med plastfolie och tejp runt hela, denna plast ska man sova med den första natten. Dagen efter, dag 2 så ska du ta av plasten och duscha. Tvätta tatueringen lätt med vatten och mild tvål, be sedan någon om hjälp att plasta in den igen. Det är bara att ta plastfolie och sedan tejpa runt hela. Sov med platsen och upprepa dagen efter, så du ska alltså sova med plast i 3 nätter. Genom att göra detta undviker du att du färgar av dig på kläder, i sängen eller liknande (överflödig färg och en del blod samt vätska kommer ur tatueringen) samt att du undviker att fastna/"klibba" fast i saker. Genom att ha plasten på undviker du även att det blir en sårskorpa, vilket är jättebra! 
 
Om du skulle fastna eller klibba fast i kläder/sängkläder, ställ dig i duschen med de plagg du fastnat i och låt vattnet rinna så det lossnar. Dra aldrig bort något som fastnat på tatueringen, du kan då skada den. 
 
Allt detta gäller om du har plastfolie på, ibland ger tatuerare dig ett sorts plåster över hela och då gäller annat. 
 
Läkningen?
När du sovit med plasten i 3 nätter så tar du av den, tvättar tatueringen och smörjer in den med salva, din tatuerare kommer rekommendera en salva för dig! Jag använde Bepanthen som finns att köpa på vanliga Apotek. Smörj ofta, kanske 5 gånger om dagen. Ha svarta tröjor du inte är rädd om i början, gärna i bomull så känns det bättre. Tatueringen kommer i detta steg att flaga, när du smörjer den kommer du få som svart hud på händerna, vilket är överflödig färg från tatueringen och det är helt normalt så bli inte rädd. Tatueringen kan/kommer även att klia en del så va beredd på det och klia inte på den. Utsätt den inte för direkt solljus eller solarium! 
 
Att träna samtidigt som tatueringen läker är inte att rekommendera, svett är inte gynnsamt för läkningen och om du styrketränar tar träningen fokus från tatueringen, vad jag menar är att kroppen lägger energin på att återhämta sig från träningen och mindre energi på att läka tatueringen. Om du skulle träna hårt med en läkande tatuering så skulle läketiden bli mycket längre. För mig tog det endast 8 dagar för var tatuering att läka, så håll ut en vecka eller två så kan du gå all in igen. 
 
I studion:
Jag var tvungen att först åka dit ett par dagar innan för att mäta hur stora mina skuldror, rygg och armar var för att han skulle kunna rita vingarna så dem passade mig. Sedan när man väl ska göra tatueringen så sätter dem på skissen, som en blå lätt bläck (som en låtsas tatuering) som dem sedan tatuerar på och efter som en mall. När skissen är på är det dags att tatueras och oftast ligger man där tills man inte orkar mer, eller om kroppen reagerar så att den blöder riktigt mycket måste tatueraren avbryta för det är svårt att tatuera när färgen blandas med blod. Man får en eller ett par pauser och dem kommer fråga dig under processens gång hur det går och var då ärlig. 
 
Tips:
Ha med något att äta, du kommer vara där ett tag och när du tar en paus så behöver du fylla på med något. Jag låg på olika konstiga sätt och jag blev rätt yr när jag gick upp just pågrund av det men också för att kroppen anstränger sig så pass mycket. Jag hade med mig frukt, proteinbarer och energidricka, funkade fint! Ett annat tips är att ha något som distraherar dig från att tänka på att du blir tatuerad, med det får absolut inte störa tatueraren. Jag hade både släkt och vänner där och när jag inte hade det hade jag sällskap med mobilen, skrev med någon rolig som jag tycker om som fick mig att tänka på annat än bara nålen på min rygg. Du kan säkert lyssna på musik, men om du måste byta position/ställning ofta så rekommenderar jag det inte då tatueraren behöver kommunicera med dig. Om du kan så är ju telefon, IPas. en bok eller liknande rekommenderat att ta med om du vill få fokus på något annat än just smärtan från nålen. 
 
Gör inte heller tatueringen på sommaren, infenktionsrisken är stor då och du utsätts även för solljus som förstör tatueringen. 
 
Blandade bilder från de två olika tillfällena jag gjorde första och andra vingen. Första tatueringen som ni ser på bild 1 och 3 gick super bra, kunde inte gått bättre och det gjorde inte särsklit ont eller blödde så mycket. På bilden är den precis klar, lite röd och uppsvälld men nu när den är läkt är den riktigt fin. Men den andra tatueringen ni ser på bild 2 blödde otroligt mycket, om sådant händer att kroppen reagerar så finns det risk för att tatueraren måste avbryta och förtsätta efter två veckor för när det blöder så blandas färgen ut med blodet och färgen fastnar inte lika bra, därför fick jag ondare denna gång då man var tvungen att fylla i samma  ställen flera gånger. Bild 4 visar mig, Philip min tatuerare (grym!) och Wez som också är en otrolig tatuerare. 
 
Mer bilder, bild 1 visar min bror Vincent! Han är också tatuerare men har slutat tatuerat nu. Han har grymma tatuerare, så gott som över hela kroppen. Bild 3 visar en kompis tatuering, riktigt fin tycker jag! Nästa tatueringn jag gör kommer göras i oktober/november och blir då en half sleeve på höger arm. Bild 4 visar skissen dem skickade mig. 
 
Ja det var lite om min tatuering, jag kommer lägga upp bilder på den läkta tatueringen när jag får hjälp att fota den. Lite svårt att göra det själv så ;) Kram på er alla och ha en fortsatt trevlig onsdag<3
 
 
tatuering, västerås, anvil tattoo parlour, tattoo, anvil, eagle, eagle wings, eagle tattoo, tatuerare, christinamodigh, tatuering läkning, tatuering läkningsprocess,